Célozz pontosan!

Célkitűzés, célkövetésPénteki sikerreceptes bejegyzésemben említettem, hogy körül fogom járni a célmeghatározás témáját. Nos, ezt hoztam ma nektek. Mindenkinek vannak céljai. Meggyőződésem, hogy kitartani, küzdeni, csak “jó” célokért lehet. A “gazdag akarok lenni”, “sikeres akarok lenni” célok nem elég jók, célozz pontosabban!

Cél! Jelentése: Megvalósítandó eredmény, amely egy kívánatos állapot, vagy elért hely. Ahhoz, hogy valamit megvalósíthassunk és ténylegesen el is érhessük, minél többet tudnunk kell róla. Egy teljesen hétköznapi példa: Gazdag akarok lenni! Sokan mondják ezt, de mit értenek pontosan alatta? Megint ez a csúnya viszonyítás. Egy hajléktalanhoz képes már az is gazdag, akinek fedél van a feje felett, akármilyen is. A dollármilliárdoshoz Bill Gates- -hez képest egy jól menő üzletember is szegény.

Mit jelent a gazdagság?Mit jelent számunkra a gazdagság? Egy ilyen megfoghatatlan, semmitmondó ideáért nehezebb küzdeni, mint valami személyes célért.

1. szabály: kitűzött célod legyen mindig személyes

Olyan, ami megérint érzelmileg, amit tényleg szeretnél,mert már rágondolni is jó érzés. Milyen érzésem lenne, ha gazdag lennék. Kipihent lennék, mert sokáig aludhatnék, nem kellene robotolnom, wellnessezni járnék, több szabadidőm lenne.

2. szabály: képzeld el a célodat, minél részletesebben

Mit kezdenék ezzel a sok szabadidővel? Új hobbit keresnék, mondjuk a golfot. Elképzelem magam egy szerda délelőtt, süti a nap az arcomat, sétálok a friss levegőn és közben beszélgetek az érdekes, új barátaimmal. Elképzelem a szép új golfruhámat, hogy csillog a napfény az ütőmön. Na meg az új sportkocsimon, amivel jöttem. NA, ekkor lép be a 3. szabály… :)

3. szabály: Célod legyen REÁLIS, elérhető

golfAz nem baj, ha küzdeni kell érte, hiszen azért cél, mert még el kell érni, még nem tartok ott. De ha túlságosan “álomszerű”, szinte teljességgel megvalósíthatatlan a kép, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy szem elől tévesztjük, amint kis akadályba ütközünk. Egy reálisabb kép több erőt adhat a nehezebb pillanatokban.

Persze nem azt mondom, hogy ne álmodjunk nagyokat, de minél reálisabb a célkitűzés, annál hatékonyabb lesz a célkövetés.

Hagyjuk akkor a sportkocsit és legyen szombat. De a golfból nem engedek! :)

  • Célom tehát ez volt: gazdag akarok lenni
  • Kis átgondolás után ez lett: annyival többet akarok keresni, hogy legyen pénzem beiratkozni egy golf klubba, megvásárolni egy szuper felszerelést, hogy ott aztán új, érdekes kapcsolatokra tehessek szert. Az sem gond első lépésben, ha szerdánként bejárok még dolgozni.

Ezután következik még az utánajárás, adatgyűjtés. Hol van golfklub, mennyi a tagsági, mennyi a felszerelés…. szóval kicsit számszerűsíteni a dolgot.

Ha sikerül elérni a kitűzött célt, az hatalmas erős és lendületet fog adni egy következő, már eggyel nagyobb lépés megtételéhez. A fokozatosság nem árt, egyre több lesz az önbizalmunk, jobban fogunk teljesíteni.

Következő bejegyzésemben a siker eléréséhez szükséges ÖNBIZALOM növelésének módszertanával foglak megismertetni Benneteket!

Addig is CÉLOZGASSATOK bátran!

 

A bejegyzés kategóriája: Coaching, Motiváció
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Célozz pontosan! bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Coaching a gyakorlatban- hogy működik?

  2. Visszajelzés: Coaching a gyakorlatban- hogy működik? | Coaching & Tanácsadás

  3. Visszajelzés: Nem várok holnapig! A halogatás megöli a MA lehetőségeit! |

  4. Visszajelzés: A halogatás művészete

  5. Visszajelzés: Év végi/ eleji kérdések, hogy jó úton haladsz-e |

  6. Visszajelzés: Év végi/ eleji kérdések, hogy jó úton haladsz-e

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>