Ingyenes és hatékony motiváció: az ELISMERÉS!

elismerésElismerés. Egy érdem, érték, kiválóság megbecsülő értékelése, illetve ennek a kinyilvánítása. (értelmező szótár)Mindannyian vágyunk rá, munkában, magánéletben egyaránt.  Felmérések szerint a felmondást választó munkavállalók túlnyomó többsége arra panaszkodik (80%!!), hogy nem becsülték meg eléggé munkáját, nem kapott felettesétől elég elismerést.

A munkáltatók véleménye:

A legtöbb munkáltató szerint az alkalmazottakat elsősorban jó fizetésekkel, előrelépési lehetőségekkel, megfelelő munkakörülményekkel kell és lehet a legjobban motiválni.

A munkavállalók álláspontja:

Ugyanakkor a munkavállalók jellemzően olyan szempontokat sorolnak fel, amikor arról faggatják őket, mi a jó munkahely titka, amik nem kerülnek semmibe. Az elismerés, az emberi bánásmód, megértés mindig a lista élén szerepelnek. Az is nagyon fontos, hogy a munkáltató éreztesse a beosztottal, hogy fontos, szerves része a csapatnak.

A mai “mindenki pótolható, 100- an várnak a helyedre” hozzáállás hosszú távon nem vezet eredményre. Csökken az alkalmazottak lojalitása, az első adandó alkalommal váltanak, tekintet nélkül arra, milyen helyzetben hagyják épp akkor a vállalatot.

Szerencsére egyre több az olyan szemléletű vezető, akik csapata minden tagját megbecsüli és ezt érezteti is, amikor csak lehet.

teamA jó vezető felismeri, hogy ha jó csapatot akar létrehozni, akkor az alábbi szempontok mellett nem mehet el:

 

1. Ismeri a csapata tagjait, egyenként, alaposan megfigyeli őket.

Tudja, kinek mi az erőssége, szereti- e, amit csinál, kivel milyen kapcsolatot ápol, milyen a személyisége, hogyan tudja őt legjobban motiválni, mi az, ami lankasztóan hat rá. Van- e benne potenciál ill. tenni akarás a további fejlődésre.

2. Tudatja  a csapata tagjaival, hogy ki miben jó.

Nem elég, hogy ő látja, kinek milyen része lesz majd a munkában, ki milyen területeken segíti hozzá a csapatot a sikerhez, ezt el is mondja a csapat minden tagjának. Leosztja a szerepeket, az előzőekben említett megfigyelések, tapasztalások alapján.  Összekovácsolja a csapatot, láttatja az összefüggéseket. Egyértelműen elmagyarázza, ki melyik fogaskerék a gépezetben.

3. Biztatja őket, hogy ne versengjenek egymással, hanem erősítsék egymást.

Egységben az erő, mindenki oda tegye a saját tudását, ahol a legtöbb hasznot elérheti vele. Ha a résztvevők ismerik egymást- azaz jól működött az első 2 pont- akkor pontosan tudják, kinek milyen feladatok a testhezállóak. Összeszokott csapatként rugalmasak, gyorsan reagálnak majd a környezeti kihívásokra.

Mindenki vágyik az elismerésre.

Elismerés nélkül szinte lehetetlen motiválni. hiába az anyagi javak, ha az ember nem érzi magát elég fontosnak. Amíg ez az igényünk nincsen kielégítve, addig nem tudunk tökéletesen elköteleződni egy cél, feladat mellett.

Engedjétek meg, hogy Csíkszentmihályi Mihály szavaival zárjam mai soraim:

“Mint minden igazán fontos dolog, a személyes kapcsolatok is nagyon boldoggá tehetnek minket, amikor jól működnek, és nagyon boldogtalanná, amikor nem. Az emberek környezetünk legrugalmasabb, legváltozékonyabb részét képviselik. Ugyanaz az ember csodálatossá teheti a reggelünket és rémessé az esténket. Mivel annyira függünk mások szeretetétől és elismerésétől, érzékenyek vagyunk arra, hogyan bánnak velünk.”

önismeretikönyv könyvborító egészségkönyv
Ne maradj le! Hamarosan kapható!
Kérd ingyen Önmarketing tanfolyamunkat!
Töltsd le most!
A bejegyzés kategóriája: Coaching, Karrier, Kommunikáció, Motiváció
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Ingyenes és hatékony motiváció: az ELISMERÉS! bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Használ ki Maslow-t (2. rész) |

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>