Első benyomás

firstimpressionSokat fogunk még arról beszélni, mik azok az elengedhetetlen lépések, amiket meg kell tenned karriered gyors előmenetele céljából. Előtte azonban van egy fontos dolog, amiről muszáj szót ejtenünk. Ha egy ideje dolgozol, akkor már „túl vagy rajta”, ha most kezded a pályát, akkor még előtted áll. Bizony…, az első benyomásról beszélek.Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány sarkalatos pontot, ahol el lehet rontani a pozitív első benyomás kialakulását. Ha jót akarsz magadnak, ezeket NE tedd:

 1. Öltöny, vicces nyakkendő és tornacipő. dresscode

Miért ne? → A fizikai megjelenés nagy mértékben befolyásolja a rólunk alkotott vélemények kialakítását. Hiába van egyedi stílusod, az első napokban, amíg puhatolózol, válassz inkább klasszikus öltözetet. Legyél harmonikus és ápolt. Már az elején tisztázd, mi a hivatalos “dress code” és igyekezz e szerint öltözni. A tiszta cipő, vasalt ruha, frissen mosdott illat elengedhetetlen. Hajad is ehhez igazítsd, legyen ápolt, divatos, de kényelmes (főleg a hölgyeket érinti ez a kérdés).

2. Bámuld a földet, motyogj magad elé!eyecontact

Miért ne? → A szemkontaktus és a testbeszéd elengedhetetlen ahhoz, hogy szimpatikus, megbízható benyomást kelts. Próbálj ismerkedni, legyen egy jó szavad új kollégáidhoz. A non verbális kommunikációról részletesen is fogok majd írni, ismerete és tudatos használata elengedhetetlen. Coachként az egyik legnehezebb feladatom és a legnagyszerűbb kihívás, amikor Ügyfeleim önbizalmát kell növelni, megerősíteni. Amikor ehhez hozzákezdünk, az első és legfontosabb lépés mindig a szemkontaktus megtanulása. Bátran merek bárkit biztatni, gyakorlat teszi a mestert!

3. „ Add csak ide, megcsinálom helyetted!”

Miért ne? → Ne úgy akarj beilleszkedni, hogy plusz munkát vállalsz. A „balekokat” hamar felismerik és lecsapnak rá a „hiénák”. Ha az elején megszokják, hogy kihasználhatnak, később már nagyon nehéz lesz változtatnod ezen a hozzáálláson. Legyél barátságos, de határozott. A lényeg, hogy a saját feladataidat maximálisan elvégezd, legjobb tudásod szerint. Ezért vettek fel, ezt várja tőled a főnököd. Tanulj meg NEM-et mondani.

4. Beszélj folyton a régi munkahelyedről!dontlookback

Miért ne? → Még ha jó emlékeid is vannak, tartsd meg őket magadnak. Azt a reakciót válthatod ki új kollégáidból, hogy „ha ilyen jó hely volt, minek jött el”. Azt meg ugye el sem kell magyaráznom, milyen rossz színben tüntetheted fel magad, ha pocskondiázod a volt főnöködet. Új munkahely, új élet. Nagyon jó, ha vannak olyan tapasztalataid, amiket fel tudsz használni jelenlegi munkakörödben is, de ezek legyen a Te tudásod. Ne hasonlítsd össze régi kollégidat az újakkal. Senki sem szereti, ha “méregetik”.

5. Klikkesedj!

Miért ne? →  Ha hívnak, persze menj kávézni, beszélgetni, de légy nyitott, próbálj mindenkivel ismerkedni. Ne engedd, hogy már az elején beszippantson egy klikk, mert még nem tudhatod, valóban ők-e a megfelelő munkahelyi barátok számodra. Munkahely és barátság. Ez egy nagyon összetett és fontos kérdés, amiről a későbbiekben még részletesen is beszélni fogunk. A lényeg, az elején nagyon figyelj, nehogy később megbánd, hogy esetleg “rossz” oldalra álltál.

6. Soha ne kérj segítséget!/ Állandóan kérj segítséget!

Miért ne? → Ha úgy teszel, mintha már mindent tudnál, a kollégáid nagyképűnek fognak találni, ráadásul nagyon valószínű, hogy előbb utóbb elakadsz, vagy hibázol valahol (mert ugye csak az nem hibázik, ki nem dolgozik) és akkor meg röhöghetnek a markukba.

Miért ne? → Egyszerűen idegesítő leszel. Gyűjtsd össze a kérdéseidet és ha már leülsz egyeztetni egy kollégáddal, akkor szépen végigkérdezheted őket. Jobb, mintha ötpercenként kopogtatnál az ajtaján.

8. Szervezz át mindent már az elején!snail

Miért ne? → Lehetséges, hogy vannak nagyon jó újító ötleteid és rögtön meglátod a rendszer gyenge pontjait, mégis azt javaslom ne az első héten rúgd fel a hagyományokat. A rég bebetonozott megszokásokat, munkafolyamatokat nehezen engedik el az emberek, még akkor is, ha utána könnyebb lesz a munkájuk. Hagy nekik kis időt, és szépen, lassan „adagolva” vezesd be forradalmian új ötleteidet. Lassan járj, tovább érsz!

 

Ha már túl vagy az első heteken, csak remélni tudom, hogy sikerült jó benyomást tenned kollégáidra, főnökeidre, de akkor sincs végzetes hiba, ha elcsúsztál valahol. Nincs olyan, amit ne lehetne kellő taktikával, tudatos viselkedéssel utólag helyrehozni.

Olvasd a bejegyzéseimet és segítek Neked a további lépések megtételében.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Karrier, Siker
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>