Szemen szedett- avagy a legtöbb ember hazudozó

lieHa hazudunk valamiért egy ismerősnek, rosszul érezzük magunkat, hiszen megtanultuk gyerekként már, hogy “hazudni bűn”. Ezért az átlagember igyekszik kerülni a hazugságokat. De mi a helyzet az önmagunknak való hazudozással? Nos, ez ugye más helyzet. Magunkkal szemben már nem vagyunk annyira következetesek. Pedig milyen hasznos lenne…

Előző cikkemben már említettem az emberi agy- engem teljesen lenyűgöző- “praktikus” működését. Azaz sémákkal dolgozik, kiegészít.

Mi történik, ha önmagunknak hazudunk? Megfogadjuk (megígérjük magunknak), hogy holnaptól ezt vagy azt másként csinálunk. Aztán csak eljön az a fránya holnap, ideje a nemszeretem cselekvésnek. Ilyenkor elkezdünk kifogásokat keresni, megmagyarázni, hogy miért is KELL megszegnem a magamnak tett ígéretemet.

looseweightMondok példákat: hétfőtől fogyózom, jövő hónapban kevesebbet költök ruhára, esténként olvasok netezés helyett, most már tényleg elindítom saját vállalkozásomat… Persze nem teszem meg.

Nem kell aggódni, rögtön jön a “felmentés”: ma pont palacsinta van, a kedvencem…na majd holnaptól. Ekkora leárazást kihagyni? Majd következő hónaptól spórolok inkább. De mit olvassak? Na majd holnapra veszek egy új, izgalmas krimit, nehogy elaludjak rajta. Vállalkozás? Ma sokáig dolgozom, nem lesz már időm körbejárni a témát, de holnap úgyis lesz pár szabad órám.

A probléma ebből az, hogy az állandó halogatás idővel természetessé válik, már észre sem vesszük, hogy vágyaink (amit ígérgetünk magunknak) és működésünk nincsenek igazán harmóniában egymással. Másképp élünk, mint szeretnénk.

noworlaterHa változtatni akarunk egy rossz szokáson (ezt is nevezhetjük annak), akkor ahhoz az elején nagy önuralom és akarat kell. A halogatásról is le kell szokni, mint a dohányzásról.

Bár itt talán jobb kis lépésekkel haladni. Ne ígérj magadnak túl sokat, mert akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem teszed meg, amit elterveztél. Kis lépésekkel haladj egy nagyobb cél irányába. Pl. mi az,hogy “fogyózom” ? Pontosan határozd meg. (10 kilót akarok fogyni, erősödni akarok, egészségesebbnek akarom látni a bőröm, stb). Legyen az első lépcső, az első ígéret az, hogy mától (nem kell belőle mindig holnapot gyártani) minden délelőtt eszel gyümölcsöt, aztán nem eszel majd 5 után, aztán minden nap 10 percet mozogsz és így tovább. Egy kis lépés megtétele egy győzelem. Ez önbizalmat, hitet ad majd a következőkhöz.

Végül, de nem utolsó sorban, ha már úgy érzed, sikerült változtatnod, akkor ne add fel, ennek az új viselkedésmódnak a gyakorlását. Ahhoz, hogy az agyad egy új sémát gyártson, több ezer ismétlésre van szüksége, míg végül elraktározza, hogyan is kell reagálnia egy adott helyzetre. (Bár a legújabb kutatások szerint nem az ismétlés, hanem a gyakorlás a tudás anyja.)

Ne bízd a véletlenre, és legyél tudatos. Ígérj kicsit, de azt tartsd be. Tiszteld meg önmagadat azzal, hogy nem hazudozol.

Szép napot!

A bejegyzés kategóriája: Coaching, Életvitel, Önismeret
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Szemen szedett- avagy a legtöbb ember hazudozó bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: A legtöb ember hazudozó

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>