Tévedtem, hibáztam, vétettem? Tisztázzuk a fogalmakat!

bej1Tévedni emberi dolog – így szól a mondás. Milyen igaz. Én annyival egészíteném ki, hogy nem csak tévedni, hibázni és mulasztást elkövetni is emberi dolog. Na de mi is a különbség a kettő közöt? Tegyük tisztába gyorsan.

Vannak olyan emberek, akik azt állítják magukról, hogy sohasem hibáznak.

Ez kétféleképpen lehetséges:

  1.  Nem mondanak igazat
  2.  Nem dolgoznak – és aki nem dolgozik, az nem tud hibázni.

Fontos különbséget tenni a hiba és a mulasztás fogalma között.

  1. A hiba egy  kifogásolható tett, magatartás, amely rendszerint káros következményekkel jár.  Aki hibázik, az téves eredményre jut, akaratán kívül kárt okozhat. Fontos, hogy nem szándékos a cselekedet, sokszor nem is lehet tudni előre, hogy tettek milyen esetleges negatív következményekkel járhatnak. Jellemzően az innováció sok hibázással jár, ezért minden új kezdeményezés esetén el kell fogadni, hogy bizony lesznek hibás lépések, buktatók melyekre senki nem gondol, mivel még nem csináltuk azt a tevékenységet.
  2. Mulasztásról akkor beszélhetünk, ha tudjuk – vagy tudnunk kellene – , hogy mit kell csinálnunk és azt nem tesszük meg. Tehát kellő odafigyeléssel elkerülhető lett volna a kudarc. Ez nekünk felróható, ezért jogosan részesülünk megrovásban, míg a hibázás nem fair büntetni – az hátráltatja az innovációt.

Jellemző még a hiba és mulasztás kapcsolatára az, hogy ami először csak hiba, az másodjára már mulasztás lesz – hiszen már csináltad azt a tevékenységet.

Fontos helyretenni a kudarc fogalmát. A kudarc, az sikertelenség. Azaz: amit most megpróbáltunk megtenni, elérni, az nem megy. Legalábbis nem azon a módon, ahogy azt elképzeltük.  Sokszor előzi meg kudarc a sikerélményt: ami viszont nagyon fontos, hogy a kudarc okait részletesen értékeljük és TANULJUNK belőle. Egyébként feleslegesen szenvedtünk el kudarcot. Vegyük úgy, mint egy jó tanulságot, nézzük meg több nézőpontból, jegyezzük fel, mik voltak azok az apró részletek, amik a kudarchoz vezettek. Később ezek a megtapasztalások még hasznosak lehetnek. (Persze azért nem árt, ha törekszünk más hibáiból is tanulni.)

bej2Kolumbusz Kristóf új utat keresett Indiába, ezért indult útnak több mint 500 évvel ezelőtt: így fedezte fel Amerikát. Kevesen tudják azonban Kolumbuszról, hogy első hajóútja során kalóztámadás áldozata lett, épphogy csak az Atlanti-óceánig jutott el. Hajója elsüllyedt, emberei nagy részét lemészárolták, ő csak a szerencsének köszönhette életét. Ha ezután a kudarc után azt mondják neki, hogy nem kap finanszírozást újabb hajóútra, nem fedezte volna fel Amerikát. Amerika felfedezésére viszont már három hajóval indult, így csökkentve egy esetleges kalóztámadás bekövetkezését. Tanult korábbi hibájából (egy hajóval való kihajózás az óceánra), így másodjára már nem hibázott. Ennek köszönheti, hogy napjainkban a fejlett világ minden polgára ismeri Kolumbusz Kristóf nevét.

bej4Hibázás és mulasztás esetén javaslom a következő magatartásformákat:

  • Első és legfontosabb: ismerd el! Lehet, hogy elsőre nehéz lesz, de ez az egyetlen járható út. ( Erről már a trainee-kről szóló bejegyzésemben is írtam.)
  • Mindig proaktívan kommunikáld felettesed felé mulasztásaid és      hibázásaid! Hidd el, jobb ha Tőled tudja meg, mint mástól… (mert, hogy megtudja, abban biztos lehetsz)
  • Hibázásod esetén világítsd meg, hogy a tevékenység innovatív jellege      miatt nem tudtad, hogy mit kellene még tenned a siker érdekében, ez      vezetett a kudarchoz. Vond le a tanulságot, készíts akciótervet a      hibád negatív hatásának ellensúlyozására.
    A szóhasználat nagyon fontos, ne használd a mulasztás szót hibázás esetén.
  • Mulasztás esetén a legjobb dolog, amit tehetsz: beismerni, hogy     ezt bizony elrontottad. Annyit megígérhetsz még, hogy legközelebb jobban figyelsz, de      felesleges magyarázkodnod, csak rontasz a helyzeteden. Úgy fest ez, mint a      szakállas vicc: „Tanító néni, azért nincs itt a házi feladatom, mert      megette reggel a kutyám…” Mulasztás esetén is fontos egy akcióterv      elkészítése: hogy fogod a mulasztásod által generált kárt helyrehozni? Mik a      következő lépések?

Remélem bejegyzésünk segített tisztábban látni a hiba és mulasztás közötti fogalmi különbséget. A karriered során nagyon fontos ezen fogalmak megfelelő használata.

Feladat: javaslom, hogy gondold át, milyen hibákat, mulasztásokat vétettél az utóbbi 3 hónapban. Ha nem találsz egyet sem, akkor gondolkodj tovább, mert muszáj lennie legalább egynek!

Sok sikert kívánok: sikerman.hu

A bejegyzés kategóriája: Egyéb, Karrier, Konfliktus, Önismeret
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>