Kicsit konkrétabban, kérem!

Business people with question mark on boardsNagyon fontosnak tartom, hogy a coachingok és a tanfolyamok alatt ne csak a levegőbe beszéljünk. Remek dolog, ha valaki sok motivációs könyvet olvas, de valljuk be, egy idő után besokall a sok ” meg tudod tenni, csak el kell hinned” tanácsból. Ezek működnek, motiválnak is, de néha olyan jól esne egy kis konkrétum. Egy kis “na ezt fogd és vidd” változat.

Sokat beszéltünk és fogunk is még arról, hogy az a fajta üzleti és magánéleti coaching, amit én gyakorlok a pozitív pszichológiára épít. Azaz, megerősítjük és kiélezzük azt ami már eleve “jó” bennünk és nem a “rossz” kijavítgatására fordítjuk energiáinkat.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Próbáljuk ki:

Megkérlek Téged, hogy  sorold fel először minél több rossz, majd minél több jó tulajdonságodat. Mindkettőre azonos időkeret áll rendelkezésedre. Mondjuk fél perc.

Óra indul!………………..

procontraA tapasztalat általában az , hogy két markáns különbség mutatkozik meg a listák összeírásánál.

  1. Az első, hogy a negatív lista mindig hosszabb. Sokkal könnyebben írunk le magunkról valami rosszat. Mert nem szeretnénk beképzeltnek látszani, hogy mindennel meg vagyunk elégedve.
  2. A második, hogy a pozitív tulajdonságokat felsoroló oldalon nagyon kevés a konkrét “érdem”, “erény”.

Ilyenek gyakran előkerülnek: pontos vagyok, becsületes vagyok, jól alkalmazkodom.

Azt javaslom, ha az erősségeidet fogalmazod meg, akkor mindig légy nagyon konkrét. Ne használj túl átfogó kifejezéseket.  Minél élesebben körülhatárolod a az erősségeid csoportját, annál könnyebb lesz azután dolgozni velük. (Mire akarjuk majd használni? Önmarketing terv, saját márka építése, stb.)

Gondold tehát tovább és légy konkrét . Pontos vagy. Ez miben nyilvánul meg? Mindig időben kész vagy a feladatokkal? Időben érsz be dolgozni? Mindig hibátlanul teljesíted a felettesed akár összetett kéréseit is?

snowballGörgesd tovább a gondolatot, ami az elején talán apró kis hólabdának tűnik, de minél tovább gurítod, gurítod, annál rétegesebb, összetettebb a gondolat. Míg végül ez az apró, sok millió emberben fellelhető, általános jó tulajdonság egyedi lesz, rád szabott és nem utolsó sorban hatalmasra nő. Na ezzel akkor már lehet hócsatát vívni!

Sok sikert saját erősségeid felkutatásához!

Nem elég az önbizalmad? Hamarosan megoldást kínálok rá Neked!önismeretikönyv

Ha érdekel, jelezd itt, és szólok, ha megjelent!

Vagy kérd most rögtön ingyenes Önmarketing e-mail tanfolyamunkat!

könyvborító

A bejegyzés kategóriája: Karrier, Kommunikáció, Motiváció
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>