Lépd át az árnyékodat!- több, mit trainee

trainee A munkahelyünkön tett első benyomás fontos jelentőségéről már beszéltünk. Egy nagyon fontos témát azonban akkor nem említettem. Nem azért, mert kifelejtettem, csak úgy gondoltam, hogy külön írok róla, mert sokakat érint. Mit tegyen az ember, ha gyakornokként kezdett egy cégnél és bár már jó ideje teljes állásúként robotol, mégsem fogadják el a többiek „kollegaként”. Hogyan lépjünk ki gyakornoki önmagunk árnyékából?

Kezdődött az egész a kávéfőzéssel, jó esetben fénymásolással, postára szaladgálással. A kedves kollektíva szépen megszokta, hogy ott vagy, néhányan még a nevedet is tudják (bár a legtöbbcopyen csak trainee-nek vagy gyakornok lány -nak/ srác -nak hívnak) és nagyon kedvelnek téged. Mert Te mindig ott vagy, ha olyan munka akad, amihez egyáltalán nincs kedvük. Olyan „azt is meg kell csinálni valakinek” fajta. Ez így rendjén is van. Akkor vannak csak bajok, ha valaki megreked ezen a szinten. Ha gyakornoki éveid/ hónapjaid alatt úgy érzed, szívesen folytatnád itt a munkát, akkor már időben el kell kezdened dolgozni ezért.

Először is: kérj plusz feladatot. Ez nem azt jelenti, hogy mától nem vagy hajlandó fénymásolni, csak csináld meg gyorsabban és mint már mondtam: KÉRJ feladatot. Mondd meg a kompetens személynek, hogy úgy érzed, már kezded kiismeri magad az irodában és nagyon szívesen végeznél komolyabb feladatot is, mert még vannak rejtett energiáid. Hidd el, senki nem fog visszautasítani egy kis segítséget.

domoreHa kaptál feladatot, akkor azt csináld nagy erőbedobással, lelkesen. Járj utána és próbáld a tőled telhető legtökéletesebb módon megoldani. Még akkor is, ha egy kisebb feladatról van szó. Vedd nagyon komolyan. Ha látják rajtad, hogy képes vagy komolyan venni a munkát, akkor egyre tartalmasabb, értelmesebb munkafolyamatokat is rád mernek majd bízni.

Első tehát a lelkesedés. A második talán még ennél is fontosabb. Ezt nem győzöm hangsúlyozni. Ha hibáztál- márpedig emberek vagyunk, tehát hibázunk is-, akkor ismerd el. Nincs annál lehangolóbb, mint ha valaki ”sunyul” és mindenféle kibúvót keres. Ha elkezdesz mentegetőzni, hogy „..de későn kaptam meg az anyagot”, ’..de lefagyott a gépem és nem jött az IT”, „…de honnan tudtam volna, nem mondtad el rendesen”, az rögtön ellenszenvet gerjeszt. Még ha igazak is a kifogások, senkit sem érdekelnek. Mondd meg kerek perec, hogy nem sikerült elkészülnöd időben, vagy hogy elrontottál valami. „Hibáztam. Elnézést a kellemetlenségért. Legközelebb jobban oda fogok figyelni, tanulok az esetből.” Na, erre nem nagyon lehet mit mondani. (Elsőre nehéz lesz, de tényleg csak az egyenesség a járható út. Mindig maradj hiteles!)

Ha ügyes vagy, lelkes és tanulékony, pikk pakk nélkülözhetetlenné válsz és már nem is lesz kérdés, meg akarnak-e tartani. Kérni fogják, hogy maradj.

wewantyou

Persze így is lesznek, mert mindig vannak olyan kollégák, akik bepróbálkoznak „félviccesen”, hogy csinálsz-e egy kávét, vagy hogy nem szaladnál-e le a boltba, de meg kell tanulnod ezeket nem magadra venni. Szépen szereld le őket egy kis humorral, mondd el, hogy azok az idők már elmúltak, de szívesen váltasz neki aprót, hogy legyen mit bedobálnia az automatába. Legtöbbjüket a féltékenység és az emberi kicsinyesség vezérli, márpedig ezeket a jellemvonásokat nem szabad komolyan venni. Hidd el, nekik sokkal rosszabb érzés, mint neked. Emelkedj fölül a megjegyzéseiken.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Karrier, Motiváció, Siker
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Lépd át az árnyékodat!- több, mit trainee bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Tévedtem, hibáztam, vétettem? Tisztázzuk a fogalmakat! | Coaching & Tanácsadás

  2. Visszajelzés: Tévedtem, hibáztam, vétettem? Tisztázzuk a fogalmakat!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>