Mérgező kollégák 2. rész

rosszkolléga2Tegnapi bejegyzésemet folytatva ma megtanulhatjátok, hogyan kell kezelni a nagyot mondó és a behízelgő típusú kollégákat!

3. A “nagyotmondó”

kollégabeszélJellemzője: Könnyű felismerni, mert olyan, mintha mindenhol jelen lenne. Állandóan beszél, sztorizgat, hihetetlen történetek esnek meg vele nap, mint nap és ezeket színesen, apró részletekbe belevonva mesélik el. Mindenki tudja, hogy amit mond, azt el kell osztani minimum kettővel, de alapjában véve szerethető, mert szórakoztató. Egy gond van vele: rabolja az idődet. Képed az ajtófélfának támaszkodva (mert már épp indul vissza dolgozni) még akár fél órát is beszélni. Az sem zavarja, ha te közben tüntetőleg vad emailezésbe kezdesz. Remekül elszórakoztat közben.

Stratégia: Ő nem akar ártani nekünk, nem tudatosan tesz keresztbe, csupán olyan, mintha nem lenne időérzéke, ill. néha mintha nem “ezen a bolygón élne”. Az olyan szövegekkel, mint “5 perc múlva meetingem van” nem lehet leszerelni. Egyrészt észre sem veszi,mikor telik el ez az idő, másrészt, mintha nem látná az összefüggést a meeting és az ő zavaró jelenléte között. Légy vele határozott, egyenes, de kedves. Nyugodtan mondhatod ezt: “Ne haragudj, tudod, hogy órákig hallgatnám a sztorijaidat, de most kérlek menj el, mert rengeteg dolgom van.” Komolyságodat bizonyítva állj fel és finoman tereld őt az ajtó felé, majd amikor azon kívül van, csukd be azt.

4. A behízelgő

butkisserJellemzője: Állandóan ott liheg a főnök nyakában, mindig egyet ért vele, legyen szó bármiről. Érdekes módon ugyanaz a hobbyja, mint a főnökének, ugyanazokat az ételeket kedveli, ugyanúgy issza a kávét. Szinte azonosul vele. A főnök hűséges fegyverhordozója.

Stratégia: Őt a legnehezebb kezelni. A legegyszerűbb, de valamiért mégis a legnehezebb megoldás az volna, ha egyszerűen nem vennénk tudomást a viselkedéséről. Persze nagyon idegesítő, ez tény. Légy jobb nála, de ne menj bele kicsinyes versengésbe! Te ne a főnököd kedvéért csináld jól, hanem mert jó munkát akarsz kiadni a kezedből. Ha ő azzal kérkedik, hogy már reggel 8kor letette az asztalra, amit kért, Te add le 9kor, de egy fél mondattal jegyezd meg, hogy “nem akartad összecsapni, mert szereted az alapos munkát”. A talpnyalókat a főnökök sem szeretik. Ha megmutatod neki a ó példát, hogy csupán a kiugróan jó teljesítménnyel, a becsületes munkával is ki lehet érdemelni a főnök elismerését, előbb utóbb abbahagyja ezt a számára is megerőltető viselkedést. (vagy nem… :) )

típusok2 fbkampányhoz4
A bejegyzés kategóriája: Irodai mindennapok, Kommunikáció
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>