Miért veszítjük el a kulcsunkat?

keyTegnap egy rokonom, ki szívemnek igen kedves, újfent elveszítette a kocsikulcsomat. Persze azóta már megtaláltuk, de nem is ez a lényeg. Sokkal inkább az, hogy mi jut ennek a kis eseménynek a kapcsán eszébe egy coachnak?

 

 

thinkpositiveElőször is: A hozzáállás kérdése. Azaz: a kulcs valójában nem veszett el, csak abban a pillanatban, amikor kerestük épp nem tudtuk pontosan, hol volt. (Persze az előző este levetett pulóver zsebében. ) Remek lehetőség adódik ebből. Végigjárhatjuk az egész lakást, kutakodás közben olyan tárgyakra lelve, amiket már rég elveszettnek hittünk. Tulajdonképpen még nyerünk is az üggyel. ( ez persze kissé abszurd, de jól szemlélteti a mindennapokban is jól alkalmazható “pozitív átkeretezés” technikát)  A pozitív hozzáállás, a “több szempontúság” elengedhetetlen a jó kedélyállapot fenntartásához.

brainA másik, ami nagyon foglalkoztat, az az agy működése. Vajon miért van az, hogy egyesek minden apróságot meg tudnak jegyezni abból, amit olvastak/ tanultak valamikor. (pl. : évszámok, statisztikai adatok), ugyanakkor a fejüket is elhagynák, ha nem lenne hozzájuk nőve.

A választ erre az agykutatók szerint az, hogy agyunk SÉMÁK szerint működik. Azaz nem akar és nem is lenne képes minden egyes mozdulatot megjegyezni, tárolni, amit végrehajtunk. A gyakran megtett cselekedetekre sémákat gyárt, azaz KULCS= AJTÓ MELLETT FELAKASZTVA. Megjegyzi ezt a párosítást, mert azt tapasztalja, hogy általában ide teszem ezt a tárgyat. Azonban, ha egyszer másként cselekszem, eltérek a megszokottól, az agy hajlamos arra, hogy a képet, amit előhívunk, mikor keressük a kulcsot, ezzel a sémával egészítse ki. Azaz, én pontosan emlékszem, hogy felakasztottam azt a kulcsot, holott nem így tettem.

Mindezt azért tartom fontosnak tudni coaching szempontból, mert célom, hogy Ügyfeleim minél inkább tudatosan viselkedjenek. Minél kevesebb legyen a séma, az alaptalan kiegészítés, ezáltal még inkább a saját kezükben legyen életük irányítása. A coaching ebben sokat tud segíteni.

Meg persze próbáltam némi feloldozást találni feledékeny öcsémnek a tegnapi merényletéért. :)

További szép napot!

Rita

 

A bejegyzés kategóriája: Coaching, Egyéb, Önismeret, Pszichológia
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Miért veszítjük el a kulcsunkat? bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Miért veszítjük el a kulcsunkat?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>