Amikor túl nagy a nyomás

stressz1A HáziPatika.com által 2012-ben meghirdetett egészségteszt eredményei szerint a megkérdezettek 62 százaléka úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen átél stresszes pillanatokat, 14 százalékuknak pedig a mindennapi életét keseríti meg az állandó, erős nyomás.

Kik a leginkább érintettek?

Életkor szerint a legnagyobb stressznek a 30-49 év közötti és jellemzően magasabb végzettségűek. A válaszadók között több nő panaszkodott munkahelyi stresszre, mint férfi.

A munkahelyeken szinte elvárt egy bizonyos fokú, a munkáltatókra irányuló nyomás. Ezzel akarja a munkáltató az alkalmazottak teljesítményét növelni, kreativitását előhozni. Ha ez a stressz normális emberi mértékben marad, akkor valóban előre visz, nem pedig hátráltat. Azonban egy bizonyos szint felett már többet árt, mint használ. A teljesítmény romlik, dekoncentráltság lép fel, szorongás, figyelemzavar alakulhat ki.

“A stresszt leginkább ahhoz a hatáshoz lehetne hasonlítani, amit a szobrász fejt ki a márványtömbre. Megfelelő erőt használva mesterművet alkothat, túl naggyal viszont darabokra törheti a márványt.” (forrás: www.hazipatika.com)

Mit okozhat az állandó erős stresszhatás?

stressz2

Stressz hatására a szervezetünkben adrenalin és kortizol termelődik. Ezek megemelik a vérnyomást, gyorsítják a szívverést.  A test felkészül a nem várt helyzet optimális lereagálására. Menekülésre vagy támadásra. Ha a stresszhelyzet elmúlik, testünk visszatér nyugalmi állapotába.

Ha a stressz állandósul, akkor a test állandó készültségben tartja magát, amitől idővel teljesen kimerül, védekezőrendszerünk feladja a harcot. Ilyenkor már komoly testi és mentális tüneteket is képes produkálni.

Mi csökkentheti a munkahelyi stresszt?

  •     jó kollegiális viszonyok, barátságok
  •     rugalmas időbeosztás
  •     munka- magánélet egyensúly program
  •     tréningek
  •     relaxáció
  •     sport és egészséges életmód programok
Mit okozhat még a stressz? Olvasd el a tanulmányt!
Töltsd le ingyen!
Elég az elnyomásból. ÉN igenis előrébb lépek!
Kérem az ingyen tanfolyamot MOST !
egészségkönyv
könyvborító
A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>