5 jel arra, hogy munkahelyi zaklatás áldozata vagy

bullying1 Az, hogy a munkahelyen valakit érzelmileg, vagy fizikálisan bántalmaznak, bérmennyire furcsa, még ma is jellemző. Ma már a nyitott irodáknak, a tárgyalókon elhelyezett üvegablakoknak is köszönhetően a tényleges fizikai erőszak alkalmazása csökkent, stagnál viszont a lelki terror, az érzelmi zaklatások száma. A híradásokból megismert “bullying”, azaz megfélemlítés, terrorizálás nem csak iskolás korú fiatalok kegyetlen fegyvere a gyengébbel szemben…magas beosztásúak is szívesen alkalmazzák.

A nem fizikális erőszak azért maradhatott fent még mindig a munkahelyi körökben is, mert legtöbbször a megfélemlített áldozat nem beszél róla, a 4 fal között marad, látható nyomai nincsenek. Ha jelentkezik is olyan tünet, amit az áldozat megváltozott lelkiállapotát tükrözné, azokat könnyen össze lehet keveri már egyéb “civilizációs” betegségek tüneteivel. (túlhajszoltság, burnout, depresszió, megfelelési kényszer, stb….)

bullying2Íme a jelek, amikkel ha találkozol, Te is munkahelyi zaklatás áldozata vagy:

1. A főnököd állandóan a lealacsonyítóan beszél rólad és a legkisebb nézeteltérés esetén is azonnali kirúgással fenyeget.

2. Munkatárad szándékosan rosszindulatú/ hazug pletykákat terjeszt rólad a munkahelyeden.

3. Diszkriminatív viselkedést tapasztalsz faji, etnikai, nemi, szexuális irányultság, vallás, fogyatékosság, kor , stb. alapján.

4. Egy rólad megtudott információ alapján állandóan sakkban tartanak. (lsd. előző pontban említett kategóriákat)

5. Munkahelyen nem megengedhető stílusban beszélnek veled, beszólogatnak a folyosón, téged sértő, viccesnek szánt leveleket küldözgetnek. Ha általában Te vagy a viccek alapja. (Rajtad nevetnek és nem veled.)

Vedd fel a kesztyűt, mutasd meg, hogy jobb vagy,mint bárki hinné!

önmarketing

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

5 jel arra, hogy munkahelyi zaklatás áldozata vagy bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Gumis cég szerint:

    minden nem fizikai, hanem jogi személynek megvan a saját szellemisége és természete, az ilyen cég, jogi személy alkalmazottai is gyakran egyéni szinten hasonló szimptómáktól szenvednek

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>