A végtelen lehetőségek és veszélyek forrása: SZABAD IDŐ

money Amikor arról kérdezünk embereket, mit tennének az ötöslottó megnyerése esetén, szinte mindenki azt feleli: egy percet nem dolgozna tovább életében. Aztán érkezik a kérdés, hogy mit kezdene ezzel a temérdek szabad idővel. Hirtelen sorolni kezdik a jobbnál jobb lehetőségeket: utazás, szórakozás, új ház, új kocsi, luxus. Igen ám, de az első, ” semmit tevéssel ” töltött idő hamar elszalad és könnyen szembe találhatja magát az ember a szabadon eltölthető idő veszélyeivel.

flowSokatok számára ismerős lehet Csíkszentmihályi Mihály neve. A világhírű pszichológus professzor elsősorban a kreativitás és a tökéletes élmény (Flow- áramlat) kutatójaként tartják számon.

Tőle olvastam egyszer, hogy ha hirtelen megnöveljük egy ember szabadon eltölthető idejét, akkor fennáll a veszélye annak, hogy azt nem tudja értelmes tartalommal, célokkal megtölteni, hanem átadja magát a passzív pihenésnek.

Állítása szerint a civilizációk egyik potenciális veszélyeztetője az lehet, ha nem tanuljuk meg értelmesen eltölteni a szabad időnket. Bár ez az egyik leggyakrabban elérni kívánt cél, mégis, kutatások bizonyítják, hogy sokkal nehezebb élvezni, mint a munkát. Pedig arra sokszor csak szükséges rosszként gondolunk.

colosseumLehet, hogy nem tudatosan, de már a történelem során is felismerték ezt a nagy vezetők, ezért adtak a népnek “kenyeret és cirkuszt”. Addig nem olt elégedetlenség, amíg volt étel és szórakozási lehetőség.

Pszichiáterek feljegyezték, hogy sokkal gyakrabban észlelnek neurotikus tüneteket az betegeiken vasárnap, ill. munkaszüneti napokon.  A céltalanul eltöltött órák után lassan elveszik a motiváció és a koncentráltság és átadja helyét egyfajta fásultságnak. Ekkor könnyen elkalandoznak a gondolatok, általában meg nem oldott problémák felé és ez feszültséget, szorongást vált ki. (Biztosan ismeretek olyan embereket, akik nyugdíjba vonulásukkor kis időre ” bekattantak”, amíg meg nem szokták az új helyzetet és ki nem találtak valami hasznos tevékenységet maguknak, amivel pótolhatják a munkájuk során átélt sikereket.)

sportflowA flow élményt kiváltó tevékenységek vizsgálatakor kiderült, hogy sokkal nagyobb arányban érhető el ez az állapot aktív időtöltéssel (munka, sport, játék), mint passzív szórakozással (tv nézés, shoppingolás). Bár az is egyértelmű, hogy a flow- hoz vezető tevékenységekhez kell némi előkészítés és egy “kezdő lökés”, de megéri a macera. (Gondoljuk csak arra, milyen nehéz elindulni egy fagyos hajnalon futni, mégis milyen élmény megérkezni a megtett kilométerek után)

Ez persze nem azt jelenti,hogy passzív pihenésre nincs szükség. Néha jól esik lazítani, süttetni a hasunkat a napon, ponyvaregényt olvasni, bambulni a tévére. Ezzel csak akkor van gond, ha szokássá válik és már nem is keresünk semmilyen alternatív szabad idős tevékenységet.

Még napokig tudnék erről írni, annyira érdekesnek találom a témát, de itt inkább abbahagyom az elméleti ismertetést és rátérek arra, miért is tartom fontosnak ezeket az ismereteket coachként.

1. A tudatosság miatt. Ha tudatában vagyunk annak, hogy rendelkezésünkre álló szabad időnket célszerű ugyanúgy megterveznünk, mint munkánkat, akkor jó úton haladunk a flow élmény eléréséhez. (ami mind fizikailag, mind szellemileg serkentően hat ránk)

2. Ha a munkád nem nyújt elég élményt. Amennyiben nem tudsz ezen változtatni és úgy érzed munkád nem nyújt kihívásokat, pozitív élményeket, hanem tényleg egy szükséges rossz, akkor érdemes olyan szabad idős tevékenységbe fognod, ahol valóban lehetőséged nyílik a flow megtapasztalására. (alkotás, sport, kutatás, zene, műkedvelés)

Folytathatnám a sort még holnapig, biztosan Neked is vannak rá ötleteid, miért kell hasznosan eltölteni az idődet, akkor is, ha elméletileg semmi dolgod.

Hasznos időtöltés lehet például az önfejlesztés, tanulás. Ha van kedved, csatlakozz azon olvasóimhoz, akik már megtanulták az önmarketing fortélyait ingyenes e-mail tanfolyamunkon!

könyvborítóNehogy lemaradj! Hamarosan megjelenik

AZ ÖNISMERETI TANFOLYAM!!!! KLIKK!

önismeretikönyv

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Coaching, Életvitel, Motiváció
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>